Над 130 нови детски площадки ще бъдат изградени в столицата

Автор : 

 

Според майките от сдружение "Безопасни детски площадки" обаче, в последно време се поставят едни и същи пързалки навсякъде, липсват интерактивни съоръжения, а и понякога се прави компромис с качеството.

Повечето новоизградени площадки в София са еднотипни и предлагат на децата само две дейности - пързаляне и люшкане, смятат майките. Според тях липва въображение и съоръжения за баланс, катерене, висене и други забавни и полезни за децата игри.

Деница Шилигарска ,"Безопасни детски площадки": Самото спускане е интерсно за най-малките, за останалите е интересно как да се качат.

Татяна Атанасова, "Безопасни детски площадки": Тоест те да се усещат предизвикани да постигнат нещо, да катерят, да достигнат някаква височина. 

Снежка Каратотева, "Безопасни детски площадки": Всеки един уред за баланс би бил много търсен, няма да бъде скъп, но не се наблюдава, за момента нямаме траверси за преминаване, пънчета за скачане едно от друго. 

Татяна Атанасова , "Безопасни детски площадки": " В множеството си срещи с общината сме казвали , че за децата е чудесно, ако площадките са тематични, ако има някаква идея в тях.

Димитър Данчев, директор "Зелени системи", Столична община: Това са проектантстки решения с тематични съоръжения, които наистина са интересни и са за предпочитане.

Площадки като "Кораба" са по-скъпи и това е и най-честото оправдание да ги виждаме по-рядко. Но според майките по-евтиното най-често излиза по-скъпо, защото освен интересна и предизвикателна за децата, площадката в "Св. Троица " е и качствено направена. За почти 10 години настилката не е мръднала,за сравнение може да се види ремонтът в Борисовата градина, около пързалката Слончето, където едва година по-късно настилката вече е изронена.

 
Димитър Данчев, директор "Зелени системи", Столична община: Родители, които посещават с токчета или с обувки, които не са предназначени за настилкта, те правят дупки и когато извадят крака и тя настилката тръгва с тях.
 

До края на лятото трябва да започне дългоочакваният ремонт на площад "Португалия" на ул. Иван Асен - това ще е частта за най-малките, а от другата страна ще има съоръжения за деца над 12 години.

Съоръжението ще е нещо между фитнес на открито и детска катерушка, на него ще има гимнастически халки и въжени стълби. Така градинката ще стане привлекателна и за по-големи деца.

 

Източник: Българска Национална Телевизия bnt.bg